HAKİKİ ZEYTİNYAĞI NASIL OLMALI ?
ZEYTİNYAĞI RENGİ:
Zeytinyağının rengini belirleyen esas etken mahsulun ne zaman toplandığıdır. Zeytin hasat başlangıcında yeşildir ve olgunlaştıkça pembeleşerek siyaha döner. Erken toplanan zeytinlerden koyu ve yeşilimsi renkte daha sonra toplanan olgun zeytinlerden açık ve sarımsı renkte yağ elde edilir. Zeytinyağımızın koyu yeşil renkte olması sizlere sunduğumuz ürünlerin Erken Hasat Zeytinlerden sıkılmış olmasından kaynaklanmaktadır.
ZEYTİNYAĞI AROMASI:
iyi bir zeytinyağından çimen kokusu ve meyvemsi bir koku almanız gerekir. İyi zeytinyağının kokusunun hoş olması ve size zeytini çağrıştırması gerekir. Havayla temas neticesinde aromasında azalma olur. Bu yüzden depolanmasında hava ile teması tamamen kesilir. Tekrar koklama hissi veriyorsa Zeytinyağı Kalitesi iyi düzeydedir,
ZEYTİNYAĞI TADI:
Zeytinyağının Tadı; badem, çimen, saman ve daha nice sıfatlama ile isimlendirilir. En önemli kıstas meyvemsi ve taze tat olmasıdır. İyi bir zeytinyağı ağzınızın ön kısmında meyvemsi bir tad bırakmalı ve genzinizi hafifçe yakmalıdır. Yerden toplanan zeytinlerin yağı daha yüksek asitte olup, topraksı bir tat verir. Zeytinyağı ne kadar az işlemden geçerse hava ve ısı ile teması daha iyi engellenmiş olup bu yağların kalite oranı daha yüksek olur. Zeytinyağlarımızı filtre edilmemiş olarak ta size sunuyoruz. Filtre edilmemiş Zeytinyağlarının dibinde tortu oluşması doğaldır ve kalitesini etkilemez.
YAĞDAKİ ACILIK :
Taze ve Soğuk Sıkım Zeytinyağı, meyvenin çok yoğun tadını ve kokusunu içerir. Zeytinyağı gırtlağınızda hafif bir acılık bırakabilir (hatta bu acılık öksürmenize bile neden olabilir). Bu tür acılık (boğazı hafifçe yakan acılık) zeytinyağında istenen (olumlu) bir özelliktir. Nispeten yakıcı ve acı olan zeytinyağı daha fazla fenol (phenol) içerir ve daha uzun zaman beklemeye dayanır.
ZEYTİNYAĞI DONMASI:
Buzdolabında muhafaza edilen zeytinyağı donma yapabilir, bu zeytinyağının kalitesini belirlemez,